Het meest bewerkelijke materiaal is zink. Zinkwerk vraagt daarom om vakmanschap. Het vakmanschap wordt in de praktijk of tijdens een opleiding eigen gemaakt. De techniek van het leren omgaan met klussen in het zinkwerk wordt echter het beste in de praktijk geleerd. Dit komt omdat zink niet in de werkplaats kan worden voorbewerkt. Het gevolg hiervan is dat op de plaats van de klus van het zinkwerk het buigen, knippen en solderen zal moeten plaatsvinden.

Geschiedenis van zink

Reeds 500 jaar voor Christus werd zink al aan koper toegevoegd. Het bewijs voor de toevoeging van zink aan koper werd gevonden op het eiland Rhodos. Daar werd een sieraad gevonden die aantoonde dat zink toen al werd gebruikt voor opsmuk. Het duurde echter nog tot de 17e eeuw voordat er echt over zink werd gesproken. De Hindoes ontdekten zink in 1374 als een nieuw metaal. De handel in en productie van zink was echter nog heel erg minimaal. Zink werd geïmporteerd uit India tot ongeveer het eind van de 18e eeuw. Zink was erg duur. Daar zink goed te gebruiken was, bij legeringen met andere metalen, werd het al snel gebruikt voor muntstukken. Marco Polo ontdekte dat in Perzië een productie was van zinkoxide. Oogontstekingen werden door de Perzen behandeld met een oplossing van zinksulfaat. Zinksulfaat wordt ook nu nog in de geneeskunde gebruikt. In West Europa wordt gewalst zink steeds vaker gebruikt. Vanaf het begin van de 19e eeuw vinden er steeds meer toepassingen plaats. Zink wordt ook steeds meer als dakbedekking en voor dakgoten gebruikt.  

Dakgoten

Als je rondrijdt en naar de gebouwen kijkt dan valt er op dat er twee soorten dakgoten zijn, zinken dakgoten, vooral te zien in Parijs, Wenen en Den Haag, en de kunststof dakgoten. Het verschil in de dakgoten zit in de prijs, kwaliteit en levensduur. Uit een vergelijking van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een zinken dakgoot de meest populaire dakgoot is. Zink heeft een andere bewerkelijkheid bij de montage van een dakgoot. Het verschil in monteren zit in het gegeven dat een zinken dakgoot aan elkaar wordt gesoldeerd en een kunststof dakgoot kan naadloos over een lange lengte worden gelegd. Bij reparatie aan de dakgoot, omdat deze bijvoorbeeld lekt, is de zinken dakgoot gemakkelijk te repareren. De kunststof dakgoot moet geheel of gedeeltelijk vervangen worden. Een zinken dakgoot gaat zeker veertig jaar mee, terwijl een kunststof dakgoot rond de 25 jaar vervangen zal moeten worden. De kunststof dakgoot heeft dus een aanzienlijk kortere levensduur.

Delen