Het mag bekend zijn: asbest kan leiden tot ernstige ziekte. Net zo bekend is dat asbest voorheen vooral veel werd gebruikt in daken. Vanaf 2024 wordt dit officieel verboden. Onmiddellijk laten verwijderen, zou je eerste gedachte kunnen zijn. Dat is een begrijpelijke reactie maar is gelukkig niet altijd nodig. Asbest kan namelijk geen kwaad als het ergens in is verwerkt en geen direct contact maakt met de buitenlucht. In dat geval is het zelfs het verstandigste om het te laten liggen. Is dat directe contact er wel, bijvoorbeeld door een beschadiging, dan bestaat het risico dat het asbest vrijkomt. Dit kan ook middels stofdeeltjes in je huis. Op dat moment is het ook levensbedreigend en zal het weggehaald moeten worden.

Wie mag asbest verwijderen?

Ga zeker niet zelf even asbest verwijderen. Dat is echt zeer onverstandig. De eerste stap is naar de gemeente. Je kan namelijk een boete krijgen (ook als particulier) als je asbest niet op de juiste manier afvoert. In het gunstigste geval wordt er een ‘mededeling onder voorschriften’ afgegeven. Dit is het geval als het materiaal waarin het asbest is verwerkt, niet beschadigd is. Je hebt dan de keuze om dat materiaal zelf weg te halen óf dit over te laten aan een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf (let daar op!). Dat laatste is altijd verstandiger. Als je het zelf doet, ben je natuurlijk goedkoper uit maar ga je om met levensbedreigend spul, wees je daar goed van bewust. De gemeente zal je ook duidelijk instrueren, over het verwijderen maar ook over het verpakken én over het veilig afvoeren van het asbest.

Het is mogelijk dat je geen mededeling maar een sloopvergunning krijgt. In dit geval mag je het asbest absoluut niet zelf verwijderen. Je hebt geen andere keuze dan een bedrijf in te schakelen dat voldoet aan alle wettelijke eisen m.b.t. asbest laten verwijderen.

Kosten asbest verwijderen

Asbest laten verwijderen is helaas duur. Maar dat is geen reden om het niet te laten doen. Je gezondheid en die van je medebewoners is belangrijker, toch? Hoeveel je betaalt voor asbest verwijderen hangt er o.a. van af of er alleen iets verwijderd hoeft te worden of dat een ruimte helemaal gestript moet worden. Als je uitgaat van € 25 per vierkante meter zit je aardig goed. Bij een groter aantal vierkante meters zal het tarief een beetje dalen. Het is zeker verstandig om verschillende offertes op te vragen. Vergelijk ze met elkaar en kijk zeker ook welke werkzaamheden precies in de verschillende tarieven zitten.

Delen