Iedereen is wel eens bij een bouwmarkt geweest. Hierdoor heeft iedereen een idee dat hier veel kwaliteitsmaterialen voor in- en om het huis te verkrijgen zijn. Feit is dat de materialen over het algemeen goed van kwaliteit zijn, maar dat het weer z'n prijs heeft; doe-het-zelven is een kostbare bezigheid. Maar daar staat dan weer tegenover dat het lang meegaat, dat je huis meer waard wordt, wat is dan duur?

Bouwmarkt en tuincentrum

Menig doe-het-zelver komt niet verder als de bouwmarkt en het tuincentrum. Dat is logisch; het assortiment is breed en diep, en veel dingen zijn te verkrijgen in kleine hoeveelheden. Zodra dat je bij de speciaalzaken komt zit je soms bij de groothandel. Een voorbeeld van speciaalzaken zijn die winkels die alleen tuinbestrating hebben. In principe levert zo'n zaak aan de bouwmarkt en het tuincentrum maar als extra service ook aan de consument. Dan zorgt het bedrijf dat het niet veel goedkoper is als bij de bedrijven waar het aan levert. Anders is het bij kwekers die aan tuincentra leveren. Bij die kweker staat het niet zo mooi uitgestald, ook is er geen sprake van een breed assortiment, maar die plantjes zijn wel goedkoper als bij het tuincentrum. Bij tuinaanleg ook even bij een kweker kijken kan financieel interessant zijn; de kwaliteit is hetzelfde, en een lagere prijs is mooi meegenomen.

Outlet

De outlet bestond al voordat we in Nederland de term outlet gebruikten. Een keukenfabriek die afkeur aanrechtbladen en frontjes verkoopt, een houthandel die gebruikt hout en hout met schade verkoopt. De outlet is een uitdaging voor de handige doe-het-zelver. Zo heeft een bekende van mij van een afkeur aanrechtblad een badkamermeubel gemaakt. Aan één zijde was het aanrechtblad zwaar beschadigd, dat heeft hij er vanaf gezaagd, en zo hield hij een blad van 120 cm lang over. Dat zijn precies twee keukenkastjes die hij ook afkeur heeft gekocht, en zo had hij voor weinig geld een degelijk badkamermeubel.

Concurrentie

Omdat verschillende concerns zich bezig houden met de verkoop van bouwmaterialen is er concurrentie, wat altijd voordelig is voor de eindconsument. De service is goed, en als je iets hebt gekocht wat niet goed is word je snel schadeloos gesteld. Iedere eigenaar van een bouwmarkt of tuincentrum weet dat die jou als klant moet houden en dat die je niet kwijt moet raken aan de zaak verderop. Daarbij zijn de meeste bouwmarkten en tuincentra's onderdeel van een groot concern, hebben in ieder geval de merknaam, en dan laten ze het helemaal niet op een geschil aankomen.   

Delen